• Cremeren

    Bij een crematie vindt de uitvaartplechtigheid in een crematorium plaats.

    Lees meer...
  • Begraven

    Als iemand kiest voor een begrafenis, dan houdt dat in dat je op een begraafplaats naar je laatste rustplek wordt gebracht.

    Lees meer...

De laatste zorg

Na een overlijden zal in de meeste gevallen de laatste verzorging van de overledene plaatsvinden. Dit wordt in gewoon Nederlands ook wel afleggen genoemd. Vroeger was het niet gebruikelijk dat daar nabestaanden bij aanwezig waren en dat dit door de uitvaartverzorger werd uitgevoerd. De laatste jaren is daar veel in veranderd en willen veel nabestaanden betrokken worden bij de laatste verzorging van hun dierbare. Of u dat het liefst samen doet of onder begeleiding van een van onze uitvaartverzorgers, dat maakt niet uit. Wij zorgen ervoor dat alles wat u nodig zou kunnen hebben klaar staat. Uit ervaring weten we dat het troost biedt om de laatste verzorging zelf te doen of hierbij een taak te vervullen.

Cremeren

Bij een crematie vindt de uitvaartplechtigheid in een crematorium plaats. De keuze wordt vaak bepaald door locatie, het aantal belangstellenden en de sfeer van de aula en koffiekamer.
Inmiddels zijn er in Nederland vele crematoria en heeft elke provincie meerdere locaties. De belangrijkste  4 crematoria in de regio Utrecht zijn Daelwijck, Den en Rust, Domstede en Noorderveld.

Begraven

Als iemand kiest voor een begrafenis, dan houdt dat in dat je op een begraafplaats naar je laatste rustplek wordt gebracht. Een begraafplaats is vaak een rustgevende plek die je regelmatig kunt bezoeken tijdens de rouw.  Een graf(recht) ga je meestal aan voor een periode van 10 jaar (algemeen graf) of 20 jaar, 30 jaar of zelfs voor onbepaalde tijd voor een eigen of particuliergraf. De kosten kunnen per gemeente enorm verschillen. Een begrafenis is meestal duurder dan een crematie. Bijkomende kosten t.o.v. een crematie zijn begraafkosten, grafrechten en een grafsteen.

Doneren

De arts zal bij overlijden het donorregister raadplegen om na te gaan of de overledene is geregistreerd en toestemming geeft voor orgaandonatie. Indien dit niet het geval is zal de arts de familie toestemming moeten vragen voor donatie. Na donatie kan de overledene gewoon opgebaard worden en kan de uitvaart op een normaal tijdstip plaatsvinden. De donatie heeft dus nagenoeg geen invloed op de tijdsduur tussen overlijden en de uitvaart.

Als de overledene zijn lichaam aan de wetenschap ter beschikking heeft gesteld is er geen sprake van een uitvaart. In de meeste gevallen wordt er door de familie wel een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

As bestemming

De as van een overledene blijft gedurende 4 weken in de algemene nis van het crematorium en kan daarna worden verstrooid. Dat kan bijvoorbeeld op het strooiveld van een crematorium of (met gemeentelijke vergunning) in de vrije natuur. De urn kan worden begraven in een urnengraf of bijgezet in een bestaand graf of in een urnenmuur. De mogelijkheden zijn talrijk.

Neem in deze zaken geen overhaaste beslissingen. Laat u uitvoerig informeren en ga bij uzelf na wat u aanspreekt of waar uw behoefte aan hebt.

Er worden tegenwoordig bijzonder mooie en soms unieke urnen gemaakt door kunstenaars. Hiervoor kunt u informatie vinden op onze urnensite of onze urnencollectie persoonlijk bekijken. (zie foto)

U bent van harte welkom voor een bezoek en kopje koffie (bel even voor een bezoek 030 - 233 34 56)

Copyright- Kollaard & Terra Nova Uitvaartzorg | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring